KARS-TİFLİS-BAKÜ DEMİRYOLU PROJESİNİN TÜRKİYE AYAĞININ TEMELİ ATILDI


Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'nin Türkiye kesiminin temeli, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhami Aliyev tarafından 24 Temmuz 2008 günü Kars'ta atıldı.
YILDIRIM; İLK YILDA 1 MİLYON YOLCU VE 3 MİLYON TON YÜK
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin 2011 yılına kadar tamamlanacağını, Projenin bitmesiyle birlikte ilk etapta, ilk yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşınmasının gerçekleştirileceğini, Orta vadede yolcu sayısının 3 milyona yük miktarının da 18 milyon tona ulaşacağını vurguladı.
GÜL; İPEK YOLU TEKRAR CANLANIYOR
Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, “Bu proje tarihi İpekyolu'nun tekrar canlanmasıdır” diyerek, sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine bağlamadığını, Çin'den Londra'ya kadar uzanacağını kaydetti.
Projenin yapılmasının bir zamanlar mümkün görünmediğini belirten Gül, “Eğer siyasi irade varsa ülkelerin yöneticileri kararlıysa büyük projeler hayata geçirilebiliyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, hattın Kafkaslar'ın istikrar ve refahına katkı yapacağını kaydederek, “Proje, Kafkaslar'daki bütün ülkelere açık. Bölgenin istikrarına, barışına, refahına katkı sağlayan, iyi komşuluk ilişkilerinde olma arzusu gösteren herkese açıktır” diye konuştu.
Kafkasya'da adı ilan edilmemiş yeni bir ekonomik bölgenin ortaya çıktığını ifade eden Gül, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin çok yönlü olarak devam ettiğini, Azerbaycan ile de ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, gelecekte yeni projelerin hayata geçirileceğini bildirdi.
SAAKAŞVİLİ: HALKLARI YAKINLAŞTIRACAK
Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili de yaptığı konuşmada, Kars-Tiflis-Bakü Projesi'nin sadece bir demiryolu projesi olmadığını, ekonomik, kültürel ve tarihi anlamlar taşıdığını vurguladı. Saakaşvili, projenin Gürcistan'ın Türkiye ile ilişkilerine çok büyük katkı yapacağını belirterek, böylece Türkiye ile yeni ulaşım kanalları ve sınır kapıları açıldığını kaydetti. Saakaşvili, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişmesinin Gürcistan'ın kalkınmasına katkı yaptığını da ifade etti. Proje sayesinde Gürcistan'ın Avrupa'nın bir parçası olmakla kalmadığını, Avrupa ile Asya arasında sağlam bir köprü konumuna geldiğini belirten Saakaşvili, bu tür projelerin gelecekte meyvelerini vereceğini ve üç ülke halkını birbirine yaklaştıracağını söyledi.
ALİYEV: DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunu, Gürcistan ile ilişkilerinin de memnuniyet verici şekilde seyrettiğini anlatan Aliyev, “Üç ülke arasındaki bu işbirliğinin dünyada örneği yok” dedi.
Aliyev, yakın geçmişte “efsane” olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının bugün işlediğini, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattının da hayata geçirildiğini belirterek, bugün de Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını inşa etme iradesini ortaya koyduklarını kaydetti.
Demiryolu hattının Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki ulaşımı ve ekonomik ilişkileri güçlendireceğini ifade eden Aliyev, projeden Asya ve Avrupa ülkelerinin de yararlanacağını söyledi. TCDD
KARS-TİFLİS-BAKÜ DEMİRYOLU PROJESİNİN TÜRKİYE AYAĞININ TEMELİ ATILDI KARS-TİFLİS-BAKÜ DEMİRYOLU PROJESİNİN TÜRKİYE AYAĞININ TEMELİ ATILDI Reviewed by train on Cumartesi, Temmuz 26, 2008 Rating: 5

Hiç yorum yok