Hızlı trene deprem sensörlü fren

YHT'nin yeni hatların açılacağı bazı güzergâhlarına muhtemel bir deprem riskine karşı erken uyarı sistemi kurulacak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Kandilli Rasathanesi arasında yürütülen proje çalışmasının tamamlanmasının ardından trenlere fay hattının geçtiği yerlerde depremi önceden haber veren sinyalizasyon sistemi takılacak.

Buna göre depremi birkaç saniye öncesinden haber alan yüksek hızlı trenler makinistin müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak duracak. Sistem sayesinde deprem sebebiyle oluşabilecek büyük hasarların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Demiryolları Yapım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje, dünya genelindeJaponyagibi teknolojinin üst düzeyde kullanıldığı birkaç ülkede uygulanıyor. Projenin Türkiye'de öncelikli olarak İstanbul-Ankara YüksekHızlı Trenhattı seferlerinde kullanılması planlanıyor.

Depremerken uyarı sistemiyle donatılmış bu sinyalizasyon sistemi Avrupa'nın birçok ülkesinde dahi uygulanmıyor. Depremlerin en fazla yaşandığı Japonya'da kullanılan erken uyarı sistemine yönelik her iki kurumun çalışmasının ardından bu sistemi uygulayacak şirket ihale ile belirlenecek.ZAMAN
Hızlı trene deprem sensörlü fren Hızlı trene deprem sensörlü fren Reviewed by train on Perşembe, Aralık 23, 2010 Rating: 5

Hiç yorum yok