Türkiye'nin ilk tren x-ray sistemi Van'a kuruluyor

Gümrük Müsteşarlığının, gümrüklerin modernizasyonu çerçevesinde hazırladığı tren tarama sistemi projesi, AB komisyonunca kabul edildi.

Bu kapsamda Van Kapıköy Sınır Kapısı'na kurulacak Türkiye'nin ilk tren tarama sistemi, yaklaşık 5 milyon avroya mal olacak.

Hareket halindeki treni radyografi ışınlarıyla tarayacak olan sistem, vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilmesini sağlayacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından 2000 yılında başlatılan ve Gümrük Güvenlik Sistemleri (GÜMSİS) olarak adlandırılan modernizasyon sürecinin bir devamı olarak 2008 AB Mali İşbirliği Programı kapsamında hazırlanan, “Türk Gümrük İdaresinin Modernizasyonu Projesi” AB Komisyonu tarafından kabul edildi.

Proje kapsamında İran sınırındaki Van Kapıköy Sınır Kapısı'na Türkiye'nin ve bölgenin ilk tren tarama sistemi (x-ray) kurulacak.
AB ihale kurallarına uygun olarak satın alınacak tren x-ray sistemi, yaklaşık 5 milyon avroya mal olacak. Proje bedelinin yüzde 75'i AB tarafından karşılanacak.
Yetkililer, bu yılın sonuna doğru sistemin satın alınması için ihaleye çıkılacağını, önümüzdeki yılın başından itibaren ise kurulum çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

RADYOAKTİF VE NÜKLEER MADDELERİ DE TESPİT EDECEK

Tren tarama sisteminin dünyada ABD, Finlandiya ve Çin'in de aralarında bulunduğu sayılı ülkede olduğunu belirten yetkililer, sistem sayesinde trenlerin sabit bir hızda giderken radyografi ışınlarıyla taranacağını, böylelikle vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilebileceğini kaydetti.

Yetkililer, bagaj, kargo, araç ve konteyner tarama sistemlerine benzeyen tren tarama sistemlerinin, entegre edilen dedektörler vasıtasıyla aynı zamanda radyoaktif ve nükleer maddeleri de tespit edebileceğini vurguladı.

GÜMSİS Projesi çerçevesinde 2003 yılında üç adet x-ray alımı ile başlayan modernizasyon çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden yetkililer, kara kapılarında ve limanlarda kurulan x-ray sistemlerinin sayısının 2008 yılı sonu itibariyle 13'e ulaştığını bildirdi.

Cihazın gönderdiği radyografi ışınları, saatte 20-30 kilometre hızla hareket eden tren ve üzerindeki büyük hacimli kargolara nüfuz ederek, içeride bulunan her türlü eşyayı sistem odasındaki monitörlere yansıtacak. Bu sistem sayesinde yolcular da çok fazla bekletilmeyecek.

Kapıköy Sınır Kapısı'na kurulacak sistem sayesinde başta uyuşturucu olmak üzere her türlü kaçak eşyanın Türkiye'ye sokulması önlenecek.hürriyet
Türkiye'nin ilk tren x-ray sistemi Van'a kuruluyor Türkiye'nin ilk tren x-ray sistemi Van'a kuruluyor Reviewed by train on Pazartesi, Mayıs 18, 2009 Rating: 5

Hiç yorum yok