İran'dan Karadeniz'e tren yolu yapılacak

İran ve Ermenistan iki ülkeyi birleştirecek tren yolu inşa edilmesinde anlaşmaya vardılar. İran'dan Ermenistan'a gidecek tren yolu Karadeniz'e ulaşacak böylece her iki ülkenin ticari işbirliği gelişecek.

Press TV'nin bildirdiğine göre, İran Yol ve Ulaştırma Bakanı Hamid Behbahani, 470 kilometre uzunluğunda tren yolu inşa edileceğini söyledi. Ermenistan topraklarından geçecek tren yolu, en az beş yılda tamamlanacak ve 1.2 milyar dolara mal olacak.

Behbahani, "Tren yolu inşaatı tarihi İpey Yolu restorasyonu kapsamında değerlendirilecek." dedi.

Ermenistan ulaştırma bakanı Gurgen Sargsiyan ile mutabakatı imzalayan Behbahani, inşaat için gerekli finansmanın çoğun Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası'ndan temin edebileceklerini umut ettiklerini kaydetti.

İnşa edilecek tren yolu Erivan için çok önemli çünkü böylece kuzeydeki göl şehri Sevan İran sınırındaki Meghri şehri ile birleştirilmiş olacak.

İranlı bakan Sargsiyan, "Tren yolu güney ve orta asya, uzak doğu arasındaki ulaştırma hatlarını İran ve Ermenistan toprakları üzerinden Gürcistan'daki Karadeniz limanlarına kadar emniyet altına alacak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi artacak." şeklinde konuştu. Dünya Bülteni
İran'dan Karadeniz'e tren yolu yapılacak İran'dan Karadeniz'e tren yolu yapılacak Reviewed by train on Pazar, Nisan 05, 2009 Rating: 5

Hiç yorum yok