TÜLOMSAŞ'TAN IRAK DEMİRYOLLARI'NA LOKOMOTİF

TÜLOMSAŞ tarafından Irak Demiryolları için özel olarak imal edilen dizel hidrolik lokomotiflerin teslim töreni, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Irak Ulaştırma Bakanı Amer Abdul Jabar İsmail'in katılımıyla 24 Aralık 2008 günü Ankara Gar'da gerçekleştirildi.

Irak Demiryollarına önceki yıllarda gerçekleştirilen 14 adet DH 10000 ve 12 adet DH 12000 tipi dizel hidrolik manevra ve anahat lokomotifi ihracatına ilave olarak, 13 ayda imalatı tamamlanan 5 adet DH 7000B tipi lokomotif, diğer ihraç edilen lokomotifler gibi TÜLOMSAŞ'ın kendi tasarımı olup, alev sızdırmaz özelliklere sahip bulunuyor.

Yıldırım; Irak'ın Körfezden Türkiye'ye uzanacak demiryolu hattıyla Kafkaslara açılma projesi için her türlü desteğe hazırız.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım törende yaptığı konuşmada: “Bugün dostluk ve işbirliği günüdür. Türkiye kardeş ve komşu Irak'ın iyi/kötü her gününde her zaman yanında olmuştur. Irak'ın dertlerini ve mutluluğunu paylaşmayı görev bilmiştir. Kardeş Irak halkının son yıllarda yaşadığı acılar, çok şükür ki yavaş yavaş geride kalmıştır. Gerek karayolu bağlantısının artırılması ve gerekse körfezden kuzeye Türkiye'ye uzanacak demiryolu hattıyla Kafkaslara açılma projesini heyecanla dinledim. Türkiye olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.” dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Bugün bu ziyareti önemli kılan diğer bir olayda toplam 31 adet lokomotifin son partisi olan 5 adet lokomotifin teslimidir. Bu lokomotifler Tülomsaş Eskişehir fabrikasında tamamen Türk mühendis ve işçisinin imalatı olup, başarı ile teslim edilmiş olacaktır. Irak rafinerilerinde manevra lokomotifi olarak alev geçirmez olarak özel imalat olarak yapılmıştır. Irak demiryollarının faaliyetleri bu lokomotiflerle yüksek standarda kavuşacaktır.”şeklinde konuştu.

Irak demiryollarının ihtiyaçlarının bununla sınırlı olmadığını, her türlü demiryolu aracı temini adına her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgulayan Yıldırım, uluslar arası ulaşımı geliştirmek için; Ankara-Sivas, Ankara İstanbul, Ankara-Konya hızlı tren ve Marmaray ile Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu projesi için önemli adımlar atıldığını, Türkiye'yi Kafkaslardan Uzak Doğu'ya bağlayacak projenin başlatıldığını belirtti.

Yıldırım; “Bunun yanı sıra yolcu ve yük vagonu dışında hızlı tren fabrikası ile hızlı tren imalatına da başlamış oluyoruz. Bu tecrübelerimizi başta Irak olmak üzere tüm komşu ülkelerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız. .” dedi.

Irak Ulaştırma Bakanı; “Türk yatırımcılara çağrıda bulunuyorum: Irak'a yatırım yapın”

Irak Ulaştırma Bakanı Amer Abdul Jabar İsmail ise törende yaptığı konuşmada: “Irak- Türkiye ilişkileri tarihin derinliklerinden gelir, hiçbir zaman kesilmemiş ve giderek güçlenmiştir.

Irak'ta olup bitenleri hepiniz biliyorsunuz. Savaş nedeniyle Ülkemizde altyapı, limanlar ve demiryolları tahrip edilmiş durumda. Tüm bu altyapımızı tekrar hayata geçirmek için gayret sarf ediyoruz. Elde olmayan nedenlerle tahrip olan bu altyapı kardeş ve dost ülkelerin işbirliğiyle sağlanacaktır. Basra'dan Türkiye'ye demiryolu projesi ile bu körfez canlanacak ve Süveyş kanalı sonrasında ikinci taşımacılık kanalı oluşacaktır. Yarın elbette bugünden daha iyi olacaktır.”dedi.

Amer ayrıca; Türk yatırımcılara Irak'a yatırım yapın, diye çağrıda bulundu.

Karaman: “ Çağdaş bir demiryolu sistemi hedefi olan Türkiye, bölge ülkelerin de ufkunu açacaktır”

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise “Çağdaş bir demiryolu sistemi hedefi olan Türkiye, Avrupa ile Uzakdoğu, Ortadoğu arasında uluslar arası demiryolu koridoru oluşturulması, bölge ülkelerde demiryolu sisteminin geliştirilmesi yönünde büyük bir çaba göstermektedir. Çünkü ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın, ülkeler arasındaki etkileşimin en temel unsurlarından birisi ulaşımdır. Bu nedenle, bölge ülkeler arasında ulaşım sektöründe işbirliği alanlarımızı artırmak, ulaşım sorunlarımızı çözümlemek, sistemlerimizi entegre etmek büyük önem arz etmektedir. Komşumuz Irak'la bunu başaracağımıza inanıyorum. “ dedi.

Avcı: İhracatımız % 330 arttı

Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı ise “Lokomotiflerin Irak Demiryolları tarafından başarıyla kullanılması lokomotiflerimizin kalitesini göstermekte ve güvenilirliğini artırmaktadır. Irak Demiryollarının lokomotif ve yük vagonu ihtiyaçlarının karşılanmasında Tülomsaş üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazırdır. Anahat ve yük vagonu konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir.Yurtiçinde 3 yıl içinde 11 milyon euro, Yurt dışı pazarda ise 2002 yılında 5 ülke ile sınırlı olan ilişkilerimiz, 2008 yılsonu itibariyle 20 ülke ve 34 projeye ulaşmıştır. Böylelikle 2003-2008 ihracatımız bir önceki döneme göre %330 artarak 33 milyon euro olarak gerçekleşecektir” dedi.

Lokomotiflerin teslim töreninden sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , Konuk Bakan ve beraberindeki heyete; ülkemizde üretilen özel salon vagon, yataklı vagon, konferans vagonu ve yemekli vagonlarımızı tanıttı. Ardından konuk heyetle, Ankara gar'da bulunan Atatürk Vagonu ziyaret edildi. TCDD
TÜLOMSAŞ'TAN IRAK DEMİRYOLLARI'NA LOKOMOTİF TÜLOMSAŞ'TAN IRAK DEMİRYOLLARI'NA LOKOMOTİF Reviewed by train on Pazar, Aralık 28, 2008 Rating: 5

Hiç yorum yok