BOĞAZKÖPRÜ-YENİCE VE MERSİN TOPRAKKALE SİNYALİZASYONLU HALE GELİYOR

Finansmanı Dünya Bankasından sağlanan kredi ile karşılanacak olan “Boğazköprü-Yenice ve Mersin-Toprakkale Hat Kesimlerinde Trafik Yönetim Sistemi Kurulması ve İstasyon Yollarının Uzatılmasına” ilişkin yapım sözleşmesi TCDD ile yüklenici firma arasında 7 Kasım 2008 günü imzalandı.

İmza töreninde konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman; tüm hatların bakım ve onarımlarının yanı sıra öncelikle sinyalli hale getirilerek yenilenmesinin öncelikli hedefleri olduklarını, önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 2 Milyar Dolar yatırım gerektiren bu öncelikli hedefin başlangıcını bu proje oluşturduğunu ifade ederek şunları söyledi:”Yaklaşık 130 milyon Euro'ya mal olacak olan projenin % 85'i Dünya Bankası kaynaklarından, % 15'i ise özkaynaklardan finanse edilecektir. 36 ayda tamamlanması planlanan Proje ile 78 km .si çift hat olmak üzere toplam 507 km .lik hat sinyalizasyonlu hale getirilecek, böylece ana hatlarımızdaki sinyalizasyon oranı %28'den % 33'e çıkacaktır. Proje ile Avrupa ülkeleri genelinde kullanılan ETCS (Avrupa Tren Kontrol Sistemi) / level 1 sistemi ülkemizde ilk defa konvansiyonel hatlarda uygulanacaktır.”

Karaman; Proje ile istasyonlar arasında trenlerin peş peşe işletilebilir hale geleceğini, trenlerin istasyonlarda buluşma ve öne geçme işlemlerinin daha kısa sürede ve emniyetli bir şekilde sağlanarak hat kapasitesinin % 30 oranında arttırılacağını belirterek şunları ifade etti;”Bu proje dâhilinde söz konusu güzergâh üzerinde bulunan 14 istasyonun yol uzunlukları en az 750 metre olacak ve bu sayede halihazırda en fazla 900 tonluk trenlerin çalıştırabildiği hatlarda 3.000 tonluk trenler çalıştırılabilecektir. Diğer bir deyişle bir seferde taşınan yük miktarı üç katına çıkacaktır. Toplamda ise bu hat kesiminde % 300'den fazla yük taşıma kapasite artışı sağlanmış olacaktır.”

Karaman ayrıca, 124 hemzemin geçidin kontrollü hale geleceğini, üzücü kazaların önüne geçileceğini ifade etti.

İtalya Büyükelçisi Vekili Mrs. Azzoni ve yüklenici firma temsilcisi Mr. Luca da, İtalya demiryollarının teknolojik olarak ileri sistemler kullandığını ve bu konudaki deneyimlerini Türkiye'ye aktarmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.TCDD

BOĞAZKÖPRÜ-YENİCE VE MERSİN TOPRAKKALE SİNYALİZASYONLU HALE GELİYOR BOĞAZKÖPRÜ-YENİCE VE MERSİN TOPRAKKALE SİNYALİZASYONLU HALE GELİYOR Reviewed by train on Cumartesi, Kasım 08, 2008 Rating: 5

Hiç yorum yok